Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με πρωτοβουλία και πρόταση της Ομάδας μας, όλες οι θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών συμφώνησαν να εορτάζουν με μια κοινή θεατρική εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που είναι στις 27 Μαρτίου κάθε χρόνο.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, τη σημαντικότερη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση στον τομέα της θεατρικής τέχνης, που συστήθηκε το 1948 στην Πράγα, με πρωτοβουλία της Ουνέσκο, και εορτάζεται σε 100 και πλέον χώρες. Οι αρχές που τιμούμε όλοι μαζί την ημέρα αυτή είναι ο ρόλος του θεάτρου στην κοινωνία, η συμβολή του στην αμοιβαία κατανόηση ατόμων και λαών και η άσκηση της πολιτιστικής έκφρασης χωρίς διακρίσεις ηλικίας, φύλου, πεποιθήσεων ή εθνικότητας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2018

Η πρώτη τέτοια εκδήλωση, με συνδιοργανώτριες τις επτά ομάδες των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2018 στο Θέατρο De Lijsterbes, με επίσημο προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή τον υποδιευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Θεόδωρο Αμπαζή.

Η κάθε ομάδα, παρουσίασε ένα ολιγόλεπτο στιγμιότυπο από το ρεπερτόριο της ή ένα στιγμιότυπο προετοιμασμένο ειδικά για την εκδήλωση.

Πρόγραμμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2018

Η Ομάδα μας παρουσίασε ένα στιγμιότυπο από το έργο του Μάριου Ποντίκα Εσωτερικαί Ειδήσεις που είχε ανεβάσει το 1986. Το στιγμιότυπο, που είχε τίτλο Ο τιμωρημένος Έλληνας-σκηνή από άλλο έργο σκηνοθετήθηκε από τον Τάσο Νυχά και έπαιξαν η Αγγελική Καλλιάνου και ο Γιώργος Στρογγύλης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2019

Στις 27 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά ο κοινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου από όλες τις Ελληνικές θεατρικές  ομάδες των Βρυξελλών, που εν τω μεταξύ είχαν γίνει οκτώ, πάλι στο θέατρο De Lijsterbes, με επίσημο προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή αυτή τη φορά τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Στρατή Πανούριο.

Πρόγραμμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2019
♦ Είπαν στο ethnos.gr: Οκτώ ελληνικές θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών βρέθηκαν σε μία σκηνή

Το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών συμμετείχε αυτή τη φορά με δύο στιγμιότυπα σε σκηνοθεσία Τάσου Νυχά:

Κατάστασις μη αναστρέψιμος του Δημήτρη Κεχαΐδη από το συλλογικό έργο Εντός Σχεδίου  με τους Απόστολο Ιωακειμίδη, Βαρβάρα Κάζιρα και Αντώνη Καστρισσιανάκη…

και Μαντάμ Σουσού του Παναγιώτη Μέντη από το συλλογικό έργο Τελεία.gr, με την Βαρβάρα Κάζιρα και τον Αντώνη Καστρισσιανάκη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2020, 2021 & 2022

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο κοινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου δεν πραγματοποιήθηκε το 2020, 2021 και 2022.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2023

Μετά από διακοπή τριών χρόνων λόγω της πανδημίας, οι οκτώ πλέον ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου, με μία μικρή θεατρική δημιουργία η καθεμιά με κύριο θέμα τον Έρωτα, όπως παρουσιάζεται σε διαφορετικά θεατρικά ρεύματα, γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου 2023. Την εκδήλωση προλόγισε η κυρία Αικατερίνη Διακουμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην φετινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι παρουσίασε μια συνοπτική εκδοχή του έμμετρου έπους Ερωτόκριτος, που γράφτηκε από τον βενετοκρητικό  Βιτσέντζο (Βικέντιο) Κορνάρο (1553-1614), τον σπουδαιότερο ίσως αντιπρόσωπο του Κρητικού Θεάτρου. Μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένους από τον Τάσο Νυχά διαλόγους της Αρετούσας με τη Φροσύνη, τη Νένα της, ξετυλίγεται όλη η ιστορία του έπους.
♦ Φωτογραφίες:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2024

Πιστές στο ραντεβού για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου, οκτώ ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου παρουσίασαν την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 στο Θέατρο de Lijsterbes των Βρυξελλών την ξεκαρδιστική κωμωδία του Γιώργου Γαλίτη Τα ραδίκια ανάποδα.

Οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν με αλφαβητική σειρά:

  1. ΑλΜΑ
  2. Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών
  3. Ελληνικό Θέατρο Βελγίου
  4. Θεατρική Ομάδα Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών
  5. ΘΕΣΠΙΣ
  6. NOTA THEATRALE
  7. Ομογενειακή Θεατρική Σκηνή
  8. Υ-GREC

Οι παραπάνω ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου διοργάνωσαν με αυτόν τον τρόπο κοινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου για τέταρτη φορά το 2024. Η ημέρα αυτή είναι κάθε χρόνο η 27η Μαρτίου, καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, τη σημαντικότερη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση στον τομέα της θεατρικής τέχνης, που συστήθηκε το 1948 στην Πράγα, με πρωτοβουλία της Ουνέσκο, και εορτάζεται σε 100 και πλέον χώρες. Οι αρχές που τιμούμε όλοι μαζί την ημέρα αυτή είναι ο ρόλος του θεάτρου στην κοινωνία, η συμβολή του στην αμοιβαία κατανόηση ατόμων και λαών και η άσκηση της πολιτιστικής έκφρασης χωρίς διακρίσεις ηλικίας, φύλου, πεποιθήσεων ή εθνικότητας.

Το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι συμμετείχε φέτος με 2 από τους κωμικούς επικήδειους του Γιώργου Γαλίτη, τον Ράπερ και τον Κρητικό, παιγμένους από τον Νίκο Νυχά σε σκηνοθεσία/μουσική προσαρμογή του ίδιου.

Συνέντευξη του Τάσου Νυχά για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2024, καθώς και για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Θεατρικού Εργαστηρίου στην εκπομπή ‘Κουβέντες μακρινές’ στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Συνέντευξη του Τάσου Νυχά και της Κατερίνας Διακουμοπούλου για το θέατρο της διασποράς και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2024, στην εκπομπή της Λίτσας Πισκερά στον REAL FM.
♦ Άρθρο στο newsville.be: Πρωταγωνιστής το Θέατρο για δύο μέρες στις Βρυξέλλες! – με συνέντευξη του Νίκου Νυχά
 
♦ Φωτογραφίες (Αλεξ. Μιχαηλίδης / Newsville.be):