Φεστιβάλ & Διακρίσεις

Η Ομάδα μας συμμετείχε μέχρι σήμερα στα εξής διαγωνιστικά Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου:
Subtitle

13ος Θεατρικός Διαγωνισμός Ιθάκης

Το 1987 δηλώσαμε συμμετοχή με το έργο ‘Νταλίκα’ της Κωστούλας Μητροπούλου στον 13ο Θεατρικό Διαγωνισμό Ιθάκης που οργάνωνε ο «Φήμιος», Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ιθάκης, από 19 έως 26 Σεπτεμβρίου. Την απόφασή της αυτή εξηγεί η ομάδα στο πρόγραμμα της παράστασης.

«Η ελληνική ομάδα του Α.Τ.Ι.Ε, επιζητώντας τη διερεύνηση νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης καθώς και κάθε καλώς εννοούμενη πρόκληση αποφάσισε να παρουσιάσει το έργο της Κωστούλας Μητροπούλου ‘Η Νταλίκα’ στο Φεστιβάλ Ιθάκης 1987. Διαλέξαμε αυτό το έργο γιατί διαφέρει από τη μέχρι τώρα δουλειά μας στο μέτρο που εκφράζει ανθρώπινες καταστάσεις. Με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Ιθάκης, επιχειρούμε εξάλλου να γνωριστούμε καλύτερα με τον κόσμο που ενδιαφέρεται για το Θέατρο και στην Ελλάδα. Μπορεί μεν να ζούμε στις Βρυξέλλες αλλά δεν παύουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις του Θεάτρου στον ελληνικό χώρο, όπου θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια θετική συμμετοχή, χάρη στην ιδιαιτερότητα της Ομάδας μας.»

Η παράσταση της ‘Νταλίκας’, παρουσία μάλιστα και της συγγραφέως, ξεχώρισε και τιμήθηκε στο Θεατρικό Διαγωνισμό Ιθάκης με το βραβείο της ‘καλύτερης παράστασης πρωτόπαιχτου έργου’‘Νταλίκα’ παίχτηκε στη συνέχεια την περίοδο 1988-1989 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γ. Χριστοφιλάκη και σκηνικά Γ. Λεκκού), που ήταν και το δεύτερο από πλευράς σπουδαιότητας, αλλά και με το βραβείο ‘δεύτερου γυναικείου ρόλου’ που κατέκτησε το μέλος της ομάδας Γιούλη Καλούδη.

Subtitle

30ό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Η συμμετοχή σε φεστιβάλ στην Ελλάδα ήταν μια υπόθεση πάρα πολύ δύσκολη, όχι μόνο γιατί η μεταφορά σκηνικών, αντικειμένων κλπ ήταν προβληματική, αλλά γιατί οι συντελεστές κάθε παράστασης για επαγγελματικούς λόγους (υπηρεσιακά ταξίδια ανα την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο για συσκέψεις, αποστολές, συνέδρια κλπ) ήταν αδύνατον να βρεθούν συντονισμένα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Έχοντας όμως πάντα ζωντανή την συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Ιθάκης το 1987, ψάχναμε για ευκαιρία. Αυτή βρέθηκε με το έργο της αξέχαστης Χρύσας Σπηλιώτη Ποιος ανακάλυψε την Αμερική όχι μόνο για τη θεματολογία του, τη φρεσκάδα του και τη γλυκόπικρη γεύση της ανθρώπινης ζωής δυο σύγχρονων γυναικών, αλλά και για τη σχετικά πιο εύκολη σκηνική μετακόμιση από τις Βρυξέλλες στην Καρδίτσα. Σχετικά λίγα αξεσουάρ, μίνιμαλ σκηνικό και όχι πολυπρόσωπη διανομή, μόνο δύο γυναικείοι ρόλοι.

Δηλώσαμε λοιπόν συμμετοχή στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, ενός καταξιωμένου θεσμού που λαμβάνει χώρα τον Μάρτιο κάθε έτους, για να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια της λειτουργίας μας ως Θεατρικής Ομάδας. Το φεστιβάλ αυτό συμπτωματικά το 2014 γιόρταζε επίσης τα 30 χρόνια του, έχοντας ξεκινήσει και αυτό το 1984.

Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ έκαναν δεκτή την υποψηφιότητά μας και μας επέλεξαν (ανάμεσα από 28 άλλες ομάδες) στις 8 που θα διαγωνίζονταν τελικά. Η ομάδα μας παρουσίασε τη δουλειά της την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας και απέσπασε τα εξής βραβεία: Βραβείο Μουσικής Επένδυσης στο Μάνο Νυχά, Βραβείο Β΄γυναικείου ρόλου από κοινού στις ηθοποιούς της ομάδας μας Έλενα Αντωνακοπούλου και Νικολέττα Σακαλίδου, και έπαινο σκηνοθεσίας στον Τάσο Νυχά.

Η ομάδα μας επίσης προσκλήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφάδων Καρδίτσας  και παρουσίασε το ίδιο έργο στο Θέατρο του Πνευματικού Κέντρου Σοφάδων την επομένη στις 28 Μαρτίου 2014, γεγονός που αποτέλεσε σημαντική εμπειρία για μας.

Subtitle

5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

Η επόμενη συμμετοχή μας ήταν με το έργο Καπνοκράτωρ, του Ανδρέα Στάικου στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας στην Κρήτη τον Οκτώβριο του 2015, έχοντας επιλεγεί από ειδική καλλιτεχνική επιτροπή στις 7 ομάδες που θα παρουσίαζαν τη δουλειά τους

Και το έργο αυτό ήταν ολιγοπρόσωπο (τέσσερις γυναίκες) και σχετικά ευέλικτο ως προς τα απαιτούμενα σκηνικά. Η συμμετοχή μας αυτή διακρίθηκε με το βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το μέλος μας Αγγελική Καλλιάνου και Έπαινο Γυναικείου Ρόλου για την Βαρβάρα Κάζιρα.

Subtitle

32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Παρά τις δυσκολίες μια και ήταν ένα έργο πολυπρόσωπο και με πολλά σκηνικά, αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή με το έργο Η κόμισσα της φάμπρικας, των Α. Γιαλαμά και Κ. Πρετεντέρη στο 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας τον Μάρτιο του 2016. Επιλεγήκαμε ανάμεσα από 30 ομάδες στις 8 ομάδες που πήραν μέρος στον τελικό διαγωνισμό.

Υπήρχε μεγάλη διάθεση από όλους τους συμμετέχοντες και ενθουσιασμός, με αποτέλεσμα να μετακινηθούμε συντονισμένα 25 άτομα από τις Βρυξέλλες στην Καρδίτσα για να παρουσιάσουμε το παραπάνω έργο. Ο ενθουσιασμός μας φάνηκε στη σκηνή και η παράσταση μας διακρίθηκε με τα εξής βραβεία: Βραβείο Κοινού καλύτερης παράστασης, Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Νίκο Χατζούδη, Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την Λίτα Καλογεροπούλου και Έπαινο Ερμηνείας Γυναικείου Ρόλου για την Βαρβάρα Κάζιρα. Η Ομάδα μας ήταν επίσης υποψήφια για το Βραβείο της Καλύτερης Παράστασης και Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας.

Το έργο παρουσιάστηκε με τον ίδιο ενθουσιασμό επίσης και στο Μουζάκι του Νομού Καρδίτσας μετά από πρόσκληση του Δημάρχου της Πόλης, κυρίου Γεωργίου Κωτσού.

Subtitle

35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Οι ευχάριστες εμπειρίες μας συνολικά με το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας μας ώθησαν να υποβάλουμε την υποψηφιότητά για συμμετοχή μας με το έργο Γάμος άνευ νύμφης του Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή στο 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας τον Μάρτιο του 2019. Επιλεγήκαμε από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης μεταξύ 26 συνολικά Ομάδων στις 8 ομάδες που πήραν μέρος στον τελικό διαγωνισμό.

Το έργο, ολιγοπρόσωπο (5 ρόλοι) και ευέλικτο ως προς τα σκηνικά παρουσιάστηκε και αυτή τη φορά με επιτυχία και διακρίθηκε με τα εξής βραβεία: Βραβείο Β΄ Ανδρικού ρόλου για το Νίκο Νυχά, Βραβείο Ενδυματολογίας για τον Christian Guilmin και τον Οίκο COSTHEA, καθώς και Έπαινο για την διαχρονική προσφορά της Ομάδας στην  «ιδέα του ερασιτεχνικού θεάτρου». Η Ομάδα μας ήταν επίσης υποψήφια για το Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Επιλογής Έργου και Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας.

Subtitle

‘Μώμος ο Πατρεύς’ 2021 Διαδικτυακό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» που οργανώνεται κάθε χρόνο από το Ερασιτεχνικό Σχήμα «Ρεφενέ» σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων στο πλαίσιο του Πατρινού καρναβαλιού, το Φεβρουάριο του 2021 διοργανώθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αποφασίσαμε έτσι να δηλώσουμε τη συμμετοχή μας με απόσπασμα από το έργο Γάμος άνευ νύμφης του Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή. Η Ομάδα μας τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο μεταξύ 31 άλλων συμμετεχόντων σχημάτων, μετά από ψηφοφορία ειδικής Επιτροπής Επιλογής και 16 από τα συμμετέχοντα σχήματα.
Subtitle

‘Μώμος ο Πατρεύς’, 2022: Διαδικτυακό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, ο «Μώμος ο Πατρεύς» το Φεβρουάριο του 2022 διοργανώθηκε για δεύτερη φορά διαδικτυακά. Αυτή τη φορά η συμμετοχή μας έγινε με απόσπασμα από το έργο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, σε διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου. Η ομάδα μας κατέλαβε την ένατη θέση από 34 συνολικά ομάδες που διαγωνίστηκαν και τιμήθηκε με το Βραβείο Ενδυματολογίας, καθώς και με Έπαινο για τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής.

Subtitle

‘Μώμος ο Πατρεύς’ 2023 Διαδικτυακό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» που οργανώνεται κάθε χρόνο από το Ερασιτεχνικό Σχήμα «Ρεφενέ» σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων στο πλαίσιο του Πατρινού καρναβαλιού, το Φεβρουάριο του 2021 διοργανώθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ομάδα μας συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ που έγινε φέτος στις 10-11 Φεβρουαρίου 2023 κι έλαβε 4 διακρίσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες του φεστιβάλ, παρουσιάσαμε διαδικτυακά ένα δεκάλεπτο απόσπασμα από το έργο του Γιώργου Τζαβέλλα «Η δε Γυνή να φοβήται τον άνδρα» που είχαμε ανεβάσει στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2019, και λάβαμε τις εξής διακρίσεις:

  1. Βραβείο Γ’ καλύτερου σατιρικού δεκαλέπτου – ανακοίνωση σειρά κατάταξης
  2. Βραβείο σκηνοθεσίας (Γιάννης Αμπαζής) – δείτε το βραβείο
  3. Βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου (Λίτα Καλογεροπούλου) – δείτε το βραβείο
  4. Έπαινο της Κριτικής Επιτροπής για ανδρικό ρόλο (Νίκος Χατζούδης) – δείτε το βραβείο

Αναλυτικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες και τα δρώμενά τους, καθώς και τα αποτελέσματα του διαδικτυακού σκέλους του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Subtitle

11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

Η Ομάδα μας συμμετείχε στο 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας (21-28 Οκτωβρίου 2023) με το έργο του Γιώργου Καπουτζίδη "Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του". Το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι επελέγη μαζί με ακόμη 6 ερασιτεχνικές ομάδες ανάμεσα σε άλλες αξιόλογες θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τεργέστη που υπέβαλαν φέτος υποψηφιότητα.

Η Ομάδα μας έλαβε τις εξής διακρίσεις:
  1. Βραβείο προγράμματος (Τάσος Νυχάς)
  2. Βραβείο μουσικής επιμέλειας
  3. Έπαινος Σκηνοθεσίας (Γιάννης Αμπαζής)
  4. Έπαινος ερμηνείας (Ξένια Μεσσαρίτη)
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης! Αναλυτικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες καθώς και φωτογραφίες από τις παραστάσεις, έχουν αναρτηθεί στη σελίδα Facebook του φεστιβάλ. Περισσότερα:
Subtitle

‘Μώμος ο Πατρεύς’ 2024 - 16o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων

Το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών συμμετείχε στις 17 Φεβρουαρίου στο 16o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων ‘Μώμος ο Πατρεύς’. Αφού διακρίθηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές στον Διαδικτυακό Μώμο που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Ομάδα μας συμμετείχε φέτος στον ζωντανό Μώμο στην Πάτρα με το σατιρικό μονόπρακτο του Γιώργου Σκούρτη «Το παράπονο μιας γυναίκας του λαού ή Γιατί ψηφίζω δεξιά» με τη Λίτα Καλογεροπούλου, σε διασκευή Τάσου Νυχά στο Κινηματοθέατρο Πάνθεον μαζί με 9 ακόμη ομάδες από όλη την Ελλάδα και έλαβε το Βραβείο Επιλογής Κειμένου.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων ‘Μώμος ο Πατρεύς’ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ερασιτεχνικό Σχήμα «Ρεφενέ» σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η Ομάδα μας έλαβε την εξής διάκριση: Βραβείο Επιλογής Κειμένου

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τους διοργανωτές του 16ου Μώμου για την άψογη φιλοξενία και διοργάνωση, για το κέφι και τη δημιουργική τους διάθεση.

Συγχαρητήρια στις υπόλοιπες θεατρικές ομάδες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ για τις δικές τους διακρίσεις.

Περισσότερα: