Αφίσες

Το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι από την αρχή της ίδρυσής του έδωσε μεγάλη σημασία στα εικαστικά θέματα των θεατρικών του παραγωγών. Το διαφημιστικό υλικό και πιο συγκεκριμένα η αφίσα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Τον τομέα αυτόν ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία ο Θεόδωρος Κασάπης, που φιλοτέχνησε όλες τις αφίσες της Ομάδας από το 1985 έως το 2012.

Θεόδωρος Κασάπης

Ο Θεόδωρος Κασάπης γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και σπούδασε γραφικές τέχνες στο ΤΕΙ Αθήνας, Ανωτέρα Σχολή Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών στην οποία και δίδαξε ως καθηγητής εφαρμογών την περίοδο 1982-1985 αφού τελείωσε το παιδαγωγικό της ΣΕΛΕΤΕ. Στις Βρυξέλλες εμβάθυνε στο αντικείμενο του σπουδάζοντας στο Institut Supérieur des Arts et Métiers την περίοδο 1986-1987.
Ως υπάλληλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1985, όπου εργάζεται σε τομέα σχετικό με τις σπουδές του, είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει παράλληλα τις γραφιστικές και χαρακτικές του γνώσεις με καθαρά καλλιτεχνικούς στόχους.

Έτσι ανέλαβε τη δημιουργία των αφισών των παραστάσεων του Atelier Théâtral des Institutions Européennes – Α.Τ.Ι.Ε.- μέλος του οποίου όπως εξηγήθηκε παραπάνω ήταν και η Ελληνική Ομάδα, απο την πρώτη κιόλας παραγωγή.

Η ενασχόληση αυτή έδωσε την ευκαιρία στον Θεόδωρο να πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις, αλλά και να συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Βέλγιο, (Bruxelles, Mouscron), στο Λουξεμβούργο (Esch sur Alzette, Luxemburg Ville) και στην Ελλάδα (Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη). Το 1989 μάλιστα πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Θεατρική Αφίσα» που διοργάνωσε η Association Bruxelloise et Brabançonne des Compagnies Dramatiques (ABCD) με την αφίσα του έργου “ΓΕΡΜΑ” του Λόρκα, παραγωγής του Α.Τ.Ι.Ε.

Η Ειρήνη Χαλκιά, πρώτη σκηνοθέτις του Atelier και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου SCARABAEUS των Βρυξελλών για την οποία γίνεται ειδική αναφορά παραπάνω, έγραψε με την ευκαιρία μιας έκθεσης του Θεόδωρου:

“Όλες σχεδόν οι αφίσες είναι τυπωμένες σε όφσετ, με απλά πλακάτα χρώματα, σε έντονους κατά προτίμηση τόνους, αλλά με σαφή διακριτική ευχέρεια και ευαισθησία ως προς τα παστέλ. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο εκτύπωσης, στόχος της αφίσας παραμένει πάντοτε το θεατρικό έργο που θα περάσει οπτικά, μέσα από την αφίσα, σαν ένα κοινωνικό μήνυμα του συγγραφέα και του σκηνοθέτη. Οι αφίσες του Θεόδωρου Κασάπη δεν αποτελούν μόνο διαφημιστικά τεκμήρια μιας εποχής, αλλά στοιχεία ενός βαθύτερου κοινωνικού προβληματισμού και διαλόγου γύρω από μια παράσταση. Ως θεατρική δημιουργός πιστεύω στο ερευνητικό πνεύμα της γραφιστικής δουλειάς του Θεόδωρου Κασάπη”.

Λουτσάνα Μαθιουδάκη

Η Λουτσάνα Μαθιουδάκη, που είχε φιλοτεχνήσει ορισμένα από τα σκηνικά της Ομάδας, φιλοτέχνησε και την αφίσα για το έργο ‘Το ενυδρείο’ του Κώστα Μουρσελά, που ανέβηκε στις Βρυξέλλες το 1996.

Η Λουτσάνα συνέχισε την ενασχόλησή της με τη ζωγραφική, παρακολουθώντας μαθήματα σε ατελιέ ζωγραφικής και εργαζόμενη με καθιερωμένους ζωγράφους στο Βέλγιο που διδάσκουν και σε γνωστές σχολές όπως το «Ecole nationale supérieure des arts visuels de La Cambre (ENSAV)» μία από τις κύριες σχολές σχεδίου και ζωγραφικής στο Βέλγιο. Μεταξύ αυτών οι: Anne Desobry, Nicolas Nikolov, Ana Pentcheva, Véronique Decoster. Συμμετείχε μάλιστα με επιτυχία σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στις Βρυξέλλες.

Αναΐς Νικολιάν

Το 2012 η Αναΐς Νικολιάν επέστρεψε στις Βρυξέλλες μετά από σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα προπτυχιακές (BSc) στο London Metropolitan University στον τομέα της διαφήμισης, του μάρκετινγκ και των ΜΜΕ και μεταπτυχιακές.(MSc) στο Edinburgh Napier Univeristy στον τομέα της δημιουργικής διαφήμισης (MSc). Η Αναΐς ήταν μέλος της Ομάδας από το 1995 όταν σε ηλικία 6 χρονών πήρε μέρος στην παράσταση της Ομάδας Ματίας ο Α΄ της Άλκης Ζέη.

Με κριτήριο τις σπουδές της, η Ομάδα τής εμπιστεύτηκε τη δημιουργία της αφίσας καθώς και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος, η παραγωγή του οποίου ως τότε γινόταν με λιγότερο «επαγγελματικό» τρόπο, για την παράσταση των δύο μονόπρακτων το Άκη Δήμου Τα λουλούδια στην Κυρία και Ντέστινυ τον Μάρτιο του 2012. Η Αναΐς συνέχισε την δημιουργία της αφίσας και την επιμέλεια του προγράμματος και σε επόμενα έργα.

Μάνος Νυχάς

Το 2017 την αφίσα για τα μονόπρακτα Αντριάνα του Θανάση Παπαγεωργίου και …και Ιουλιέτα του Άκη Δήμου φιλοτέχνησε ο Μάνος Νυχάς. Ο Μάνος Νυχάς μέλος της Ομάδας από το πρώτο έργο της παιδικής σκηνής Ματίας ο Α΄ της Άλκης Ζέη το 1995, επιμελείτο συνήθως της μουσικής επένδυσης των έργων, με σπουδές μουσικής τεχνολογίας (BSc.) στο City University του Λονδίνου αλλά και της φωτογράφισης των παραστάσεων, όντας και ερασιτέχνης φωτογράφος. Συνέχισε έκτοτε την δημιουργία της αφίσας εναλλακτικά με την Αναΐς Νικολιάν, που φιλοτέχνησε την αφίσα του τελευταίου έργου που ανέβασε η Ομάδα πριν την πανδημία, Η γυνή να φοβήται τον άνδρα, του Γ. Τζαβέλλα, στο οποίο μάλιστα είχε και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αφίσες