Καραγκιόζης

Το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι και το Θέατρο Σκιών

Το «Θέατρο Σκιών» όπως εκφράζεται στην Ελλάδα από τις παραστάσεις «Καραγκιόζη», εκτός απο την ίδια τη λέξη «θέατρο» που το χαρακτηρίζει, έχει και ορισμένα στοιχεία θεάτρου: πλοκή, ήρωες, μουσική, φως/σκιά. Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν και εξαιρετικά σχετικά θεατρικά έργα όπως «Ο Καραγκιόζης παρα λίγο Βεζύρης» του Γιώργου Σκούρτη. Η ιδέα να ασχοληθούμε με το «Θέατρο Σκιών» ως θεατρική ομάδα μάς απασχολούσε αρκετό καιρό, ιδίως επειδή στη διάθεσή μας υπήρχε μεγάλη συλλογή απο φιγούρες, πολλές απο αυτές επαγγελματικές, φτιαγμένες ειδικά απο γνωστούς καραγκιοζοπαίχτες, όπως ο Κυριάκος Δεσύλλας.

Η ευκαιρία δόθηκε τον Νοέμβριο του 2002, όταν μέλη του Συλλόγου των Μακεδόνων Βελγίου, που γνώριζαν τη σκέψη μας αυτή, μάς πρότειναν να συνεργαστούμε στις ετήσιες εκδηλώσεις τους, με το γνωστό έργο «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι». Την εποχή εκείνη χρησιμοποιούσαμε την θεατρική αίθουσα ‘Les Tréteaux des Bruxelles’, Rue de Laeken 159 – 1000 Bruxelles, της οποίας η σκηνή θα μπορούσε να υποστηρίξει παραστάσεις θεάτρου σκιών με την κατάλληλη υποδομή. Το αποφασίσαμε λοιπόν και ο Thierry Dupont που κατασκεύαζε τα σκηνικά μας μετά απο εξηγήσεις και επίδειξη εικόνων σκηνής «Καραγκιόζη» από την Ελλάδα κατάφερε να κατασκευάσει μια ικανοποιητική σκηνή μεγέθους 3 μέτρων μήκους και 1,5 μέτρου ύψους. Τις υπόλοιπες κατασκευές ανέλαβε η ομάδα μας με τη βοήθεια του Συλλόγου των Μακεδόνων Βελγίου και ειδικότερα του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, συναδέλφου στα Ευρωπαϊκά Όργανα, και η παράσταση δόθηκε με επιτυχία.

Η παράσταση «Καραγκιόζη» λοπόν καθιερώθηκε απο το 2002 και αποτέλεσε χαρακτηριστικό γεγονός ενός τουλάχιστον Σαββατοκύριακου κάθε χρονιά, πάντα με δύο έργα, προς μεγάλη ευχαρίστηση των μικρών φίλων μας. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί σχεδόν όλα τα κλασικά έργα του ρεπερτορίου του «Καραγκιόζη» όπως «Ο Καραγκόζης γραμματικός», «Ο Καραγκιόζης μάγειρας», «Ο Καραγκιόζης φούρναρης», «Ο γάμος του Καραγκιόζη/Μπαρμπαγιώργου»,«Το πιθάρι», «Το μαγεμένο δέντρο» και τα ηρωϊκά «Ο Καραγκιόζης και η έξοδος του Μεσολογγίου», «Ο Καραγκιόζης πρωτοπαλλήκαρο», «Ο Καπετάν Γκρής» κ.λ.π.

Οι παραστάσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν απο την Ομάδα μας με μεγάλο σεβασμό, σε κείμενα γνωστών καλλιτεχνών (Μόλλα, Σπαθάρη κλπ) και μουσικές που έχουν κυκλοφορήσει ειδικά για τον «Θέατρο Σκιών» με δύο μόνο αλλαγές:

  • Η πρώτη και βασικότερη ήταν ότι ως θεατρική ομάδα το θεωρήσαμε λίγο και ως θεατρικό παιχνίδι κι έτσι δεν υπήρχε μόνο ένας «καραγκιοζοπαίχτης» που να αλλάζει τη φωνή του ανάλογα με τον ήρωα, αλλά οι ρόλοι «παίζονταν» απο περισσότερα μέλη και μάλιστα οι γυνακείοι ρόλοι απο τις γυναίκες της ομάδας μας, κάτι που δεν συμβαίνει στον κανονικό «Καραγκιόζη».
  • Η δεύτερη και σχετικά δευτερεύουσα αλλαγή ήταν η αντιστροφή του κλασικού σκηνικού. Ενώ στον κανονικό, παραδοσιακό «Καραγκιόζη» η καλύβα είναι στο αριστερό μέρος της σκηνής και τα Σεράϊ στο δεξί ως προς τον θεατή, στις παραστάσεις μας ήταν αντίστροφα.

Επιπλέον στο τέλος των παραστάσεων παρουσιάζαμε τις φιγούρες εκτός της σκηνής του «Καραγκιόζη» με τρόπο ώστε οι μικροί μας φίλοι να μπορέσουν να τις δούν, να τις αγγίξουν και να τις χειριστούν και οι ίδιοι, προς μεγάλη τους ευχαρίστηση.